A keresés és a szükség

“Mikor már elég sokat hallottam, de semmiféle elképzelést nem szereztem arról, hogyan kell szüntelenül imádkozni, abbahagytam a nyilvános prédikációk hallgatását, s elhatároztam, hogy Isten segítségével keresek egy tapasztalt és bölcs embert, aki meg tudja magyarázni nekem a szünet nélkül való imádkozást, mert úgy éreztem, kiolthatatlanul vágyódom erre a tudásra.”
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/zarandok.html

Mire van vajon szükség ahhoz, hogy az ember mély belső tapasztalatokat szerezzen? Kitartásra, egy jó módszerre, megfelelő körülményekre? A legfontosabb az érzelmi hozzáállás. Hogy mennyire akarunk egy ilyen tapasztalatot szerezni. Hogy egy mély szükségből jöjjön ez a keresés. A nagy érzelmi töltéssel felruházott keresés az, ami meghozza a választ. Enélkül nem működik a dolog. Hiába próbálkozunk akár egy évezredek óta bevált módszerrel, ha nincs meg hozzá a kellő érzelmi alap, nem fogunk tudni egy bizonyos pontnál tovább jutni.

Gondoljunk csak arra, hogy milyen, amikor szerelmesek vagyunk, és nagyon vágyunk arra, hogy találkozzunk a kedvesünkkel. Vagy amikor egy tudós szinte megszállottan keresi a választ egy kérdésre. Annyira foglalkoztatja ez a dolog, hogy még ha mást is csinál vagy éppen alszik, a háttérben, az úgynevezett társjelenben akkor is működik ez a keresés. Láthatjuk ezt a művészeknél is. Ha a keresésünk ilyen mély, ekkora érzelmi töltéssel rendelkezik, ekkora szükségét érezzük, hogy tapasztalatot szerezzünk tudatunk szent tereivel, akkor bizonyára elérjük ezeket a tapasztalatokat.

Ezen kívül szükséges még, hogy el tudjunk lazulni, hogy ellazítsuk a mindennapok feszültségeit. Egy nagyon pozitív állapotról van szó, ami melegséggel teli önmagunk felé. Hogy közel legyünk magunkhoz, a tudunk szent tereihez. Érzelmileg nyitottan, egyfajta költői nyitottságban, nagyon kedvesen önmagunkkal.

Ha sikerül kapcsolatba lépni ezekkel a szent terekkel, ahol az élet traszcendens értelme rejlik, ez egy olyan jelenség, amit sem füst, sem szikrák nem kísérnek, de amit az emberek nagyon inspirálónak és megerősítőnek érzékelnek. Egy olyan jelenség, ami a későbbiekben a segítségünkre lehet, a következő napokban, a hétköznapi életben. Kapcsolatba lépünk ezzel a mély térrel, ezzel a “saját magunkkal”, ami mindannyiunkban jelen van, amit más időkben és más helyeken léleknek vagy szellemnek neveznek, és ez nagyon stimuláló és dinamizáló hatást fog tenni az életünkre.

Egy Siloval 2006-ban történt beszélgetés jegyzeteinek felhasználásával.

Reklámok
Kategória: Uncategorized
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s